Het coronavirus (2)

OPINIE

Goedemorgen Nederland

Land van zeventien miljoen mensen. Land van dwarsliggers, betweters, cynische oude mannetjes. Land van oelewappers met een oordeel over je medemens die je nooit heb gezien of gesproken. Land van kuddedieren die graag achter bovenstaande figuren aanlopen. Land van schapen die zonder enige wroeging hun ouders en grootouders opofferen voor een paar rollen closetpapier.

Zo, dit naar aanleiding van het geschreeuw op (social)media over de medemens die zich niet wil houden aan de regels van social distance (1 1/2 meter afstand) waartoe onze minister president Rutte ons heeft opgeroepen. Straks vertelt hij u dat zijn maatregelen niet hebben gewerkt omdat ze niet werden opgevolgd. Het is straks uw schuld!

Blik op de rest van de wereld

Dit is Nederland nr 4 op de lijst van doden per miljoen inwoners.

Over de drukte in en rond het Bloesempark in het Amsterdamse bos wordt op social media met verbazing en onbegrip gereageerd.  De waarschuwingsborden (om anderhalve meter afstand te bewaren) voor de ingang van het Amstelveense Bloesempark lijken niet op iedereen indruk te maken.

Toegegeven het is druk en mij zul je er niet zien, maar wat zien we hier nu werkelijk. Worden de regels van “social distancing” hier door iedereen overtreden. Ik stelde nee en werd op social media zowat afgemaakt door een paar van de hierboven genoemde 17 miljoen.

Toch houd ik vol dat de meeste van deze mensen zich houden aan de regels van onze minister president en het RIVM, andere halve meter tussen elkaar. Om te beginnen staan ze stil. Dan staan ze in groepjes met mogelijke familiebanden. Bijvoorbeeld koppels die ’s avonds tegen elkaar aan kruipen gedurende de nachtelijke uren. Deze mensen hoeven zich volgens de regels dan ook niet te houden aan de regel van 1 1/2 meter afstand. Een afstand die voor zover ik het kan beoordelen in de meeste gevallen wel tussen de groepjes bestaat.

Mensen oordeel niet te snel. De verantwoording voor de chaos die deze week gaat ontstaan ligt volledig bij onze regering. Die weigert het land op slot te gooien zoals dit in omringende landen gebeurd. Om financiĆ«le redenen nemen ze onverantwoorde risico’s.

Lockdown nu! Het is al te laat.

Volgende artikel over de verschillende strategieƫn van het RIVM en foute voorstelling van zaken tijdens de technische presentatie die ogenschijnlijk niemand zijn opgevallen.