In Frankrijk genoeg mondkapjes en testmateriaal.

De Franse regering gaf donderdag een tweede toelichting op de plannen voor na de lockdown en welke nieuwe maatregelen vanaf 11 mei van toepassing zijn. We schrijven dit artikel om de verschillen in beleid met Nederland duidelijk te maken en voor die inwoners van West Betuwe die nog hopen naar Frankrijk op vakantie te kunnen gaan.

Het Franse ‘plan de déconfinement’ berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Vanaf 11 mei zijn er in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. De Fransen wordt aangeraden die te dragen op alle plekken waar de 1 meter afstand-regel niet goed toe te passen is. Zoals in het openbaar vervoer, waar mondbescherming verplicht wordt (€135 boete).

2. Testen

Frankrijk is klaar voor massaal testen: vanaf 11 mei zijn er in alle Franse departementen ‘genoeg’ testen beschikbaar. Bij elke ontdekking van een nieuwe corona-patiënt worden ook mensen in zijn of haar entourage getest op het virus.

3. Isoleren

Bij een positieve coronatest moeten patiënten zichzelf ‘vrijwillig’ isoleren. Ofwel thuis, samen met alle huisgenoten. Ofwel alleen, in door de overheid beschikbaar gestelde hotelkamers.

exit plannen in Frankrijk
Verdeling in groene en rode departementen

Frankrijk maakt vanaf 11 mei regionaal onderscheid in de verplichte maatregelen tegen het virus. Op basis van diverse criteria (nieuwe gevallen, beschikbare testen en ziekenhuiscapaciteit) is een landkaart opgesteld met gekleurde departementen. ROOD voor departementen met strengere regels. GROEN voor minder strenge maatregelen. Deze kaart wordt elke twee weken aangepast volgens de laatste gegevens. Dit is waar veel ondernemers in Nederland ook om vragen maar de regering wil hier nog niet aan beginnen , Zelfs niet in de noordelijke provincies.

Wat betekent dat regionale onderscheid?

Op het moment zijn de verschillen nog niet erg groot: in de rode gebieden gaan sommige scholen pas later open, blijven de parken dicht en gelden er strengere regels voor het openbaar vervoer. Zo mogen de Parijzenaren tijdens het spitsuur alleen met het OV reizen om naar hun werk te gaan (werkgeversverklaring verplicht). In de groene gebieden mogen de stranden eerder open als de prefectuur daar speciale toestemming voor geeft.

kaart Frankrijk departementen COVID-19 coronaBron: Franse ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid (7/5).

Belangrijkste regels vanaf 11 mei

De Fransen mogen weer zonder formulier naar buiten voor boodschappen, afspraken of individuele sportactiviteiten.

Bedrijven mogen weer open als ze voldoen aan de gezondheidsvoorschriften (o.a. minstens 4m2 per werknemer). Maar de de Fransen is aangeraden nog zo veel mogelijk thuis te werken, vooral in de rode departementen.

Voor privé-bijeenkomsten of visite thuis geldt voorlopig een toegestaan maximum van 10 personen.

Tot zeker 2 juni mogen Fransen zich tot maximaal 100 km van hun woonplaats verplaatsen. Buiten die radius hebben zij ook vanaf 11 mei nog steeds een attestation (formulier) nodig. Alleen professionele redenen of een ‘motif familial impérieux (dwingende familiereden, zoals rouw of hulp aan zieken) zijn geaccepteerde motieven voor zo’n verplaatsing.

De kleuterscholen en lagere scholen gaan weer geleidelijk open. Met maximaal 15 leerlingen per klaslokaal. Dit is op vrijwillige basis: ouders mogen hun kinderen ook thuis les blijven geven. Over de middelbare scholen komt pas eind mei een beslissing. Het hogere onderwijs en universiteiten blijven dicht tot na de zomer.

Alle winkels en markten gaan weer open vanaf 11 mei, maar grote winkelcentra blijven nog gesloten.

‘Kwetsbaren’ (ouderen en zieken) wordt geadviseerd komende maanden nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Kleine musea en bibliotheken mogen weer open vanaf 11 mei, maar de grote musea blijven gesloten tot minstens 2 juni.

Over de heropening van Franse horeca, cafés, bioscopen en uitgaansgelegenhedendoet de Franse overheid pas eind mei een uitspraak.

Alle evenementen met meer dan 5.000 personen zijn verboden tot september. Het is nog niet duidelijk wat dat betekent voor de Tour de France, die 29 augustus zou beginnen.

Parken mogen alleen open in de groene departementen. De stranden blijven in principe gesloten tot 2 juni, maar in de groene departementen mag de prefectuur dit verbod vervroegd opheffen.

Teamsporten en alle binnensporten blijven verboden, dat geldt zowel voor amateurclubs als voor profsport. Alleen individuele buitensporten zijn toegestaan.

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en winkeliers mogen dat ook eisen van hun klanten. Op school zijn mondkapjes alleen verplicht voor scholieren vanaf 11 jaar (collège, lycée) en onderwijzend personeel. In sommige steden worden mondkapjes ook verplicht op straat: de burgermeester van Lyon heeft al aangekondigd dat dit in die stad van toepassing zal zijn.

Nieuw fase vanaf 2 juni

Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing op fase 1 van de Franse déconfinement, die duurt van 11 mei tot 2 juni. De komende maand kijkt de Franse overheid welke verdere versoepeling er mogelijk is na 2 juni en in de zomer.

Wat betekent het dat de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk nog tot juli duurt?

Diverse Nederlandse media benadrukken dat de Franse gezondheidsnoodtoestand verlengd is tot 24 juli en schrijven dat vakantiegangers dus niet welkom zijn tot die datum. Deze ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag vanaf wanneer buitenlanders weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden. Ook is het NIET waar dat buitenlanders die Frankrijk binnenkomen in de toekomst verplicht twee weken in quarantaine zouden moeten.

President Macron zei eerder dat er tot 2 juni nog geen beslissingen genomen worden over de zomermaanden. Gisteren werd wel bekend dat reizigers uit Schengenlanden tot 15 juni nog steeds enkel volgens zeer beperkte regels naar Frankrijk mogen reizen (zie ook onder).

Zijn campings, hotels en B&B’s in Frankrijk open deze zomer?

Chambres d’hôtes en hotels mochten en mogen in principe openblijven tijdens de Franse lockdown, mits gasten het ontbijt op hun kamer eten en ze niet in contact komen met andere gasten.

In praktijk zijn de meeste hotels in Frankrijk echter nog steeds gesloten. Ook mag de Franse overheid vanwege de gezondheidsnoodtoestand (‘état d’urgence sanitaire’) hotelkamers ‘confisqueren’ voor verplegend personeel of voor zieken.

Over de heropening van campings in Frankrijk is deze week opnieuw niets gezegd, maar in elk geval dus niet voor 2 juni.

Zijn de Franse grenzen gesloten?

De grenzen van Frankrijk zijn alleen gesloten voor niet-Schengenlanden en blijven dat tot nader order. De grenzen met andere Europese landen zijn nooit officieel dichtgegaan, maar er gelden wel strenge restricties. Buitenlanders mogen alleen door Frankrijk reizen om een paar specifieke redenen (zie onder), deze restricties blijven tot minstens 15 juni van toepassing. 

Ook voor de Belgische grens gelden strenge restricties overigens, tot tenminste 8 juni.

Mag je als buitenlander door Frankrijk reizen?

Nederlanders en Belgen die nog in Frankrijk zijn, omdat ze er een tweede huis hebben bijvoorbeeld, mogen het land verlaten. Ze moeten daarvoor een formulier invullen: de ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire (ook in het Engels).  Zie voor meer informatie ook deze pagina van de Franse ambassade in Nederland. Hetzelfde geldt voor reizigers die vanuit Portugal of Spanje terug naar huis willen rijden door Frankrijk. Hier een doorreisverklaring (van BuiZa) die kan helpen bij de Belgische grens.

Nederlanders en Belgen die naar Frankrijk toe willen voor vakantie of om hun vakantiehuis te bezoeken moeten nog even wachten. Volgens het hierboven genoemde formulier (International Travel Form) mogen buitenlanders alleen over Frans grondgebied reizen om een primaire woning te bereiken of voor het uitoefenen van een internationaal beroep.

Waar vind je meer actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen uitgelegd (in het Frans). Een andere goede nieuwssite is France 24. The Localeen Engelstalige krant over het leven in Frankrijk, heeft ook veel actuele artikelen over de situatie. Het Franse consulaat in Londen heeft ook heldere (Engelstalige) informatie. Voor officieel reisadvies kun je ook kijken op deze pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laatste update van dit artikel: 8 mei