Kijkje in de keuken van de lokale democratie

Elk jaar nodigt de gemeenteraad leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in de gemeente West Betuwe uit om deel te nemen aan Democracity van ProDemos. In dit educatieve spel nemen de leerlingen plaats op de stoelen van de raadsleden. Door de coronacrisis was niet zeker dat de raad ook dit jaar de leerlingen kon uitnodigen. ProDemos start echter vanaf september – tenzij de situatie het op dat moment niet toelaat – weer met Democracity. Daarom gaan ook in de gemeente West Betuwe van september tot en met november 2020 de deuren weer open voor onze jonge gemeente-inwoners.

Democracity is erop gericht om leerlingen kennis te laten maken met de (lokale) politiek. Samen bouwen de leerlingen hun eigen stad en nemen ze een kijkje in de keuken van de gemeenteraad. In 2019 deden in totaal al 19 basisscholen en meer dan 400 leerlingen uit de gemeente West Betuwe mee aan het spel.

Wat bouwen we waar?

Tijdens het spel Democracity bouwen de leerlingen van een basisschoolklas samen een stad. Eerst bestaat deze stad alleen uit woningen, maar hier kunnen ze verschillende elementen aan toevoegen: windmolens, sportfaciliteiten, scholen, zonnevelden, groen, een bibliotheek, de brandweer, enzovoort.

Voordat deze gebouwd worden, moeten de leerlingen hier wel goed over nadenken. Welke elementen worden als eerst gebouwd, waar komen ze te staan en zijn ze wel allemaal nodig? Net als in een echte raadsvergadering, gaan ze met elkaar in overleg, bepalen ze hun standpunten en onderbouwen ze deze met argumenten. Hierna stemmen ze en wordt de stad steeds verder opgebouwd.

Vragen aan de echte raadsleden

Zelf een stad inrichten is heel leuk en leerzaam. Toch kan die democratische besluitvorming nog veel vragen oproepen. Dan is het fijn om die te kunnen stellen aan mensen die er dagelijks mee te maken hebben. De leerlingen kunnen daarom al hun vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een van de raadsleden of een wethouder die tijdens het spel bij de leerlingen aan tafel zit.

Met Democracity wil de raad West Betuwe het enthousiasme voor de (lokale) politiek onder de leerlingen vergroten. De kinderen maken in een ochtend of middag op een laagdrempelige manier kennis met de gemeenteraad, democratie en lokale politiek.

Maatregelen rondom corona

Tijdens de uitvoeringen van Democracity wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM die op dat moment van toepassing zijn. Het is mogelijk dat de situatie rondom het coronavirus wijzigt. Dan kan de gemeente ervoor kiezen strengere maatregelen te treffen of Democracity niet door te laten gaan. Hierbij staat altijd de veiligheid van de aanwezigen voorop.

Ook interesse?

Alle basisscholen in de gemeente West Betuwe krijgen een uitnodiging om met hun groep 7 leerlingen langs te komen. Scholen kunnen zelf een geschikt moment kiezen. Democracity wordt van september tot en met november uitgevoerd. Inschrijven voor het programma kan via: https://bit.ly/30NpMOY.

Heeft u vragen over Democracity? Neem dan contact op via griffie@westbetuwe.nl.