Mondkapjes nu zinvol of niet?

Mondkapjes zijn het onderwerp van gesprek gedurende de laatste dagen. Is het dragen zinvol of is het slechts een schijnveiligheid zoals onze regering en het RIVM ons wil laten geloven. Voorlopig staat vast dat mede door het beleid van de overheid we in Nederland een groot tekort hebben aan deugdelijke beschermingsmateriaal. Er is zelfs met medeweten van de overheid in februari nog een grote zending mondkapjes als hulpgoederen naar China verzonden. Het zou hier wel loslopen volgens het RIVM destijds. We hebben de afgelopen weken heel wat mededelingen van het RIVM moeten aanhoren die later weer werden herroepen. De NPO volgt kritiekloos het regeringsbeleid en meldt zelfs dat het vertrouwen in Minister president Rutte enorm is toegenomen. Bedenk dat diezelfde omroep hem al eens vooraf aan de verkiezingen tot grote winnaar had uitgeroepen. We hebben gezien wat daar van terecht is gekomen. Men blijft roepen dat we onze overheid moeten vertrouwen, maar deden we dat niet dan? Adviezen van de WHO zijn genegeerd en door de bezuinigingen van de laatste jaren zitten we nu met dreigende tekorten van IC bedden en een gebrek aan voldoende beschermings- en testmateriaal?

Handjes wassen en anderhalve meter afstand houden dan komt alles goed zegt de regering gesteund door Jaap van Dissel van het RIVM. De mondkapjes zijn nodig voor de zorg en biedt de gewone burger slechts een schijnveiligheid wil men ons laten geloven.

Microdruppeltjes of aërosolen 

Bekijk het experiment van de Toho University over de overdracht van virussen zoals COVID19.

De Toho University in Japan heeft aangetoond hoe microdruppeltjes die tijdens een gesprek vrijkomen door de lucht kunnen zweven en zo mogelijk kunnen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Een vergelijkbaar onderzoek met gebruik van hoge snelheidscamera’s bij Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft ook bij hen geleid tot de conclusie dat aërosolen van een niesbui tot zeven tot acht meter kunnen reizen.

Onderzoekster Lydia Bourouiba stelt dat het dynamische model van de turbulente wolk aanbevelingen voor een afstand van 3 tot 6 voet (1-2 m), de afstand, tijdschaal en persistentie onderschatten. Met andere woorden de wolk en zijn ziektekiemen reiken verder dan tot nu toe werd aangenomen en de blootstelling van medewerkers in de zorg aan het virus wordt onderschat.

Het risico op infectie door microdruppeltjes wordt groter in een afgesloten ruimte met slechte ventilatie. Dit werd een simulatie aangetoond door onderzoekers van het Kyoto Institute of Technology – die de beweging van microdruppeltjes in een luchtdichte kamer volgde. zie tweede deel van het filmpje.

Tien mensen worden getoond in een kamer ter grootte van een klaslokaal. Eén persoon die hoest, stuurt ongeveer 10.000 druppels de lucht in. De grotere druppels vallen binnen een minuut op de grond, terwijl de microdruppeltjes 20 minuten lang nadat de persoon had gehoest, bleven zweven.

‘Als de lucht niet stroomt, bewegen de microdruppeltjes niet. En omdat ze niet alleen kunnen bewegen, blijven ze een tijdje op hun plaats ‘, zegt Masashai Yamamkawa, universitair hoofddocent.

Bedenk dan aan het grote aantal slachtoffers in verpleegtehuizen waar de zorgverleners niet de beschikking hebben over beschermingsmateriaal. Maar ook het reizen met het openbaar vervoer.

Visualisatie van de luchtstroom.

Het Duitse laserbeeldvormingsbedrijf Lavision Toont aan hoe uitgeademde lucht kan worden verminderd met een gezichtsmasker door de luchtstroom te visualiseren die wordt veroorzaakt door een persoon die ademt en hoest.

De video is gemaakt met behulp van een Schlieren-beeldvormende techniek, waarbij voor en tijdens de test een willekeurig puntpatroon op de achtergrond van de stroom wordt afgebeeld met een camera met hoge resolutie. Door de twee afbeeldingen te vergelijken, kan de lokale verplaatsing van het achtergrondpatroon als gevolg van de gasstroom worden gezien.

Nu u dit heeft gezien, heeft u nog steeds alle vertrouwen in de overheid of gaat u kijken of er niet een paar mondkapjes te krijgen zijn.

Bronnen:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763852

https://www.bbc.com/news/science-environment-52126735

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763852

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks