Naadje bekijkt het van afstand.

Hallo vrienden en vriendinnen uit West Betuwe,

Lang geleden alweer. Groot Geldermalsen behoort alweer tot onze geschiedenis. Nu wordt er hier hard gewerkt aan een mooie (digitale)krant. Naadje heeft zoals jullie zien haar gele hesje uitgedaan en ligt voornamelijk te genieten van de Franse zon. De beperkingen in Frankrijk zijn iets strenger en dus niet zo vrijblijvend als in Nederland. Voor 7 april is er zelfs een app aangekondigd die het papieren “Attestation de déplacement dérogatoire” moet vervangen voor wanneer we ons op straat begeven. Het zou frauderen op moeten lossen. Wat ze met de mensen zonder smartphone willen doen is mij nog niet duidelijk.

Naadje leest met plezier over de positieve initiatieven die in Nederland worden opgestart. Whatsapp groepen per wijk of postcode die ouderen en hulpbehoevenden in de buurt te hulp schieten. Werkgevers die geen personeel ontslaan of alternatieve manieren vinden om hun bedrijf overeind te houden. Ook ziet Naadje al die mensen in de Zorg die vanwege bezuinigingen van de laatste jaren, onder belabberde omstandigheden en zware emotionele druk probeert te redden vat er te redden valt. Al deze mensen verdienen ons diepste respect.

Toch ziet Naadje ook andere zaken die haar minder vrolijk stemmen. En nee, dan heeft Naadje het niet over het framen van onze overheid en het RIVM via publieke media.

Naadje wil het vandaag hebben over onderling respect en empathie. Het is al weer even terug dat ik het heb gehad over Kees van der Staaij die in een moment van verstandsverbijstering zijn handtekening zette onder de Nashville-verklaring. .Heel Nederland viel  over hem heen terwijl hij alleen zijn mening te kennen gaf. Is vrije meningsuiting dan geen groot goed meer in Nederland of alleen wanneer dit de mening is van de meerderheid. Ik hoop het niet.

Afgelopen week is de nieuwe Kees opgestaan, Jort Kelder. Deze journalist heeft meer oog voor de economie en zijn vermogen dan voor onze volksgezondheid. Hij vraagt zich hardop af: “Wat als je die 81% van de mensen die niet of nauwelijks last hebben van het virus gewoon laat doorleven?”, om vervolgens de andere 19% af te schrijven omdat zij naar zijn mening geen nut meer hebben en alleen een last zijn voor zijn koopkracht. Dit mannetje die ook nog bretels nodig lijkt te hebben om zijn broek op te houden heeft zichzelf veilig verschanst in zijn tweede huis op het Waddeneiland Terschelling, veilig in een zichzelf opgelegde isolatie.

Maar is het niet zo dat ook dit, in de ogen van Naadje, pedante mannetje zonder enig empathisch vermogen slechts zijn mening geeft? Van Naadje mag hij. Zij hoort, ziet en leest het niet meer en wanneer iedereen dit zou doen zijn we hier binnen de kortste keren vanaf.

Waar Naadje wel moeite mee heeft is dat zijn vrind Rutte in het Torentje zijn mening tot uitvoering brengt. Toen Minister President Rutte koos voor het scenario van “maximale controle” tekende hij het doodvonnis van 5% onder de curve van zijn RIVM modelletje. De laatste presentatie geeft een gunstiger beeld maar nog steeds zullen er vele tienduizenden slachtoffers vallen. En geloof Naadje, de verantwoording zal hij ver van zich af gooien.

Iedereen veel sterkte de komende tijd.

Naadje

Blijf binnen, was je handen en houdt afstand tot elkaar!

Geef een antwoord