Wat is een levensboek en wat kan dit voor iemand met dementie betekenen?

Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe organiseert op woensdag 13 april van 19.00 tot 21.00 uur weer in het Klokhuis Beesd een informatiebijeenkomst voor o.a. mantelzorgers. Deze keer zal het levensboek centraal staan.

Annette van Zoelen (Medewerker Welzijn – De Bloementuin Geldermalsen) zal meer vertellen over wat een levensboek precies is en hoe dit iemand met dementie kan helpen.

Wat is een levensboek en wat zet je hierin? 

Een levensboek helpt iemand de belangrijkste en meest waardevolle gebeurtenissen uit zijn of haar leven opnieuw te beleven door herinneringen uit elke levensfase (van kindertijd tot nu) op te halen. Zo’n boek kan een belangrijke bijdrage leveren aan individuele (persoonsgerichte) zorg.

In een levensboek verzamel je mooie herinneringen uit het leven van je naaste. Hierbij staan foto’s en plaatjes van familie centraal, maar ook de woonplaats waar hij/zij is opgegroeid, hobby’s, lievelingseten, vakanties en andere dierbare momenten.

Wat kan een levensboek voor iemand met dementie betekenen?

Het levensboek is het tastbare resultaat van iemands persoonlijke levensgeschiedenis. Door te vertellen over het eigen leven kan de verteller het verleden een betere plek geven. Daarnaast kan het levensboek het zelfbeeld en identiteit versterken, en kan het daarnaast de relatie met familie en zijn/haar sociaal netwerk verstevigen. Ook kan dit instrument helpen om een goede band met verzorgers op te bouwen, doordat ze de achtergrond van hun cliënt beter begrijpen en zo sneller vertrouwen winnen.

Aanmelden

Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe ondersteunt mantelzorgers graag met praktische informatie en wil ze de gelegenheid bieden om ervaringen met anderen uit te wisselen. Wees welkom op onze Alzheimer Trefpunt avond van 13 april en neem vooral iemand mee. De toegang is gratis. We volgen te allen tijde de richtlijnen van de RIVM. Aanmelden kan via Babs Bergs: b.bergs@alzheimervrijwilligers.nl of 06 3809 5381.

Na ons Alzheimer Trefpunt van 13 april hebben we de volgende Alzheimer Trefpunt avonden op de agenda staan: 11 mei – Activiteiten voor mensen met dementie (o.a. beweging,  lokale activiteiten) en 8 juni – Hoe leef ik gezond?Alles over voeding en dementie. Ons volledige programma vindt u terug op https://bit.ly/ATWBprogramma.